Sposób przygotowania:
Mięso z łopatki pieczone w przyprawachETAP 1:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
ETAP 2:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki marynaty włożyć do miski, wymieszać.
ETAP 3:
Mięso ze wszystkich stron dokładnie obtoczyć w marynacie. Uformować i mocno zawinąć nitką kuchenną.
ETAP 4:
Następnie włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać i włożyć na 2-3 godziny do lodówki.
ETAP 5:
Mięso razem z rękawem włożyć do naczynia żaroodpornego, wykałaczką w foli zrobić kilka dziurek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1,5 godziny.
15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem, ponownie włożyć do gorącego piekarnika, żeby powstała chrupiąca skórka a mięso nabrało rumianego koloru.