Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Mięso z łopatki pieczone w przyprawach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso wieprzowe marynowane z dodatkiem suszonego rozmarynu jest bardzo aromatyczne o ciekawym smaku.

Mięso z łopatki pieczone w przyprawach

Składniki:

Mięso z łopatki pieczone w przyprawach

 

  • 1,5 kg łopatki bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy do pieczeni
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • sól, pieprz kolorowy do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso z łopatki pieczone w przyprawach

ETAP 1:

Mięso z łopatki pieczone w przyprawach
Umyte mięso dokładnie natrzeć pieprzem i solą.

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.

ETAP 2:

Mięso z łopatki pieczone w przyprawach
W misce wymieszać przygotowane składniki marynaty

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

Wszystkie składniki marynaty włożyć do miski, wymieszać.

ETAP 3:

Mięso z łopatki pieczone w przyprawach
Tak przygotowane mięso zawiązać nitką kuchenną.

Mięso ze wszystkich stron dokładnie obtoczyć w marynacie. Uformować i mocno zawinąć nitką kuchenną.

ETAP 4:

Mięso z łopatki pieczone w przyprawach
Mięso razem z rękawem odłożyć w zimne miejsce

Następnie włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać i włożyć na 2-3 godziny do lodówki.

ETAP 5:

Mięso z łopatki pieczone w przyprawach

Mięso razem z rękawem włożyć do naczynia żaroodpornego, wykałaczką w foli zrobić kilka dziurek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1,5 godziny.

15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem, ponownie włożyć do gorącego piekarnika, żeby powstała chrupiąca skórka a mięso nabrało rumianego koloru.