nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Steki z sosem z zielonego pieprzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne soczyste steki z sosem zielonego pieprzu

Steki z sosem z zielonego pieprzu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Steki z sosem z zielonego pieprzu

 

  • 2 kawałki mięsa wołowego na steki (po ok 15-20 dkg)
  • 3 łyżki oleju
  • opakowanie zielonego pieprzu (w ziarnach)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 ml białegi wytrwanego wina
  • łyżka kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Steki z sosem z zielonego pieprzu
Mięso myjemy, suszymy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy steki po 2 minuty z każdej strony- lekko solimy. Przekładamy na talerz i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na ok 30 min, aby mięso odpoczęło. Pieprz zalewamy wodą i gotujemy ok 10minut, aby zmiękł. Cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na patelni, dodajemy pieprz, dolewamy wina i dusimy ok 5 minut. Na koniec zagęszczamy śmietaną. Gotowe. Podajemy stek  z sosem. Smacznego
Steki z sosem z zielonego pieprzu
Steki myjemy, osuszamy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
Steki z sosem z zielonego pieprzu
Zielony pieprz gotujemy aż będzie miękki
Steki z sosem z zielonego pieprzu
Steki smażymy pook 2 minuty z każdej strony
Steki z sosem z zielonego pieprzu
Na patelni szklimy cebulę, dodajemy wino i zielony pieprz

Tagi:

mięso