Sposób przygotowania:
Stojące choinki
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dokładamy pozostałe suche składniki i razem mieszamy. Dokładamy jajko, tłuszcz oraz miód. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Ja ciasto sporządzam wieczorem, a rano piekę pierniczki. Na kartce papieru rysujemy i wycinamy wzory szablonów potrzebnych do przygotowania choinki. Na jedną choinkę potrzeba 3 pierniki (trzy szablony). Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm. Wycinamy poszczególne elementy od szablonów i pieczemy pierniki w 180°C przez około 15 minut.Przed pieczeniem delikatnie rozchylamy górne i dolne części choinki, by później nie było problemów przy jej składaniu.Gotowe, przestudzone elementy składamy razem, nakładając na siebie. W razie konieczności można delikatnie zeskrobać nadmiar ciasta nożem.Złożone choinki lukrujemy. Można posypać je dodatkowo kokosem. Ja udekorowałam je dodatkowo srebrnymi perełkami ( oczywiście jadalnymi). LUKIER: Białko ubijamy na sztywno dodatkiem soli. Dokładamy stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od wielkości białka. Lukier musi być dość twardy, by nie spływał z pierników.