jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Stracciatella

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna, pachnąca wanilią rolada z delikatnego ciasta i czekolady w śmietankowym kremie:)

Stracciatella

Składniki:

Stracciatella

 

  • CIASTO
  • 6 jaj
  • 12 dag mąki krupczatki
  • 10 dag cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao

 

 

 

Sposób przygotowania:

Stracciatella
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać cukier, cukier waniliowy i po jednym żółtku.
Ubić i wymieszać na końcu z mąką.
Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i piec około 15 minut w temperaturze 180 C.
Następnie śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem, a na koniec wymieszać z pokrojoną w drobną kostkę czekoladą.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto i zwinąć w roladę.
Gotowe ciasto ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.