Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Stracciatella - ciasto z gruszkami

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Przepis znalazłam w kolorowej gazetce. Ciasto jest dość lekkie i bardzo delikatne w smaku. Zniknął w przeciągu kilku godzin ;)

Stracciatella -  ciasto z gruszkami

Składniki:

Stracciatella - ciasto z gruszkami

 

  • Ciasto:
  • 75g miękkiego masła,
  • 100g cukru pudru,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka śmietany,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • skórka z otartej cytryny i sok z cytryny,
  • 160g maki pszennej,
  • 50g maki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 30g gorzkiej czekolady;
  • galaretka gruszkowa + 350ml wody,
  • 6 dużych gruszek,
  • łyżeczka cukru,
  • tłuszcz i maka do posypania formy.

Sposób przygotowania:

Stracciatella - ciasto z gruszkami
Odzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodac żóltka, smietanę, skórkę z cytryny i polowę soku. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. maslem, wymieszac z bialkami, dodawać mąkę partiami, ciągle mieszając. Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do ciasta, wymieszać. Przygotwać formę do zapiekania - tortownica o średnicy 26cm.- natłuścić i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć ciasto do tortownicy, wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć ciasto z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Galaretkę rozrobić w 350ml wody. Gdy ciasto przestygnie, obrać gruszki, pokroić je na pólplasterki i skropić sokiem z cytryny. Układać dachówkowato na cieście, po czym polać równomienie galaretką. Wstawić na ok 2-3 godziny do lodówki. Galaretkę gruszkową i świeże gruszki, można zastąpić owocami z puszki. Do syropu należy dodać żelatynę, odpowiednią do ilości plynu. Ponieważ ciasto jest dość suche, spływającą z owoców galaretką, nawilży je nam odpowiednio.