Sposób przygotowania:
Stracciatella z truskawkami
2 czekolady pokroić na małe kawałeczki.
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę.
Na końcu dodać kawałki z jednej czekolady. Delikatnie wymieszać.
Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą.
Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku
20-25 min. w temperaturze 200 °C.
Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół.
Nadzienie: Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy i sok pomarańczowy wymieszać mikserem, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodać kawałki drugiej czekolady.
Osobno ubić 300 g śmietany i dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
Dolny spód ciasta włożyć do formy. Wyłożyć 1/3 kremu. Na kremie ułożyć truskawki rządkami (Można ułożyć truskawki jak ja, czyli jedna truskawka szpicem do góry, druga szpicem do dołu lub wszystkie szpicami do góry). Na truskawki wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugą połową ciasta.
300 g śmietany ubić i wyłożyć na cieście. Udekorować plasterkami truskawek i pokrojoną czekoladą.
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę.
Na końcu dodać kawałki z jednej czekolady. Delikatnie wymieszać.
Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą.
Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku
20-25 min. w temperaturze 200 °C.
Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół.
Nadzienie: Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy i sok pomarańczowy wymieszać mikserem, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodać kawałki drugiej czekolady.
Osobno ubić 300 g śmietany i dodać do sera. Delikatnie wymieszać.
Dolny spód ciasta włożyć do formy. Wyłożyć 1/3 kremu. Na kremie ułożyć truskawki rządkami (Można ułożyć truskawki jak ja, czyli jedna truskawka szpicem do góry, druga szpicem do dołu lub wszystkie szpicami do góry). Na truskawki wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugą połową ciasta.
300 g śmietany ubić i wyłożyć na cieście. Udekorować plasterkami truskawek i pokrojoną czekoladą.