bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 152]

Straciatella z brzoskwiniami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo pyszne ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba już przekładać, a smakuje wyśmienicie. Idealne i na święta i na zwykły dzień.

Straciatella z brzoskwiniami i czekoladą

Składniki:

Straciatella z brzoskwiniami i czekoladą

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 25 dkg margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 6 białek
  • pół szklanki cukru
  • 3 śmietany 18 % (po 330 gram)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Straciatella z brzoskwiniami i czekoladą

ETAP 1:

Straciatella z brzoskwiniami i czekoladą
Na formę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią większą część ciasta

Robimy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka , margarynę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto przecinamy na dwa nierówne kawałki, owijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do zamrażarki. Następnie formę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią na grubych oczkach tarki większą część ciasta.

Robimy masę:

Straciatella z brzoskwiniami i czekoladą
Masę wylewamy na formę na starte ciasto.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie budyń i śmietanę, na sam koniec dodajemy czekoladę i brzoskwinie pokrojone w drobną kostkę.

Masę wylewamy na formę na starte ciasto.

ETAP 3:

Straciatella z brzoskwiniami i czekoladą
Na masę ścieramy na tarku mniejszą część ciasta.

Na masę ścieramy na tarce mniejszą część ciasta. Ciasto pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.