Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Lekki torcik straciatella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

delikatnie słodki smietanowy torcik o smaku kakowo straciatella do kawy albo herbaty w cieple lub zimne dni.

Lekki torcik straciatella Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lekki torcik straciatella

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag margaryny
  • Masa:
  • 2 duże śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Lekki torcik straciatella
Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Wymieszać. Dodać rozpuszczony tłuszcz. Wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Masa: Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Ostudzić. Śmietanę przelać do miski. Dodać cukier puder. Czekoladę zetrzeć na tarce. Dodać kakao. Wszystko wymieszać. Delikatnie wlać ostudzoną żelatynę. Zmiksować. Biszkopt przekroić na pół. Jedną część masy wlać na biszkopt. Przykryć wierzch biszkoptu i wlać kolejną część masy. Dokładnie wyrównać. Posypać kakaem. Wstawić do lodówki.
Lekki torcik straciatella
Wszystkie składniki na biszkopt połączyc ze sobą....
Lekki torcik straciatella
Masę śmietanową wymieszać z cukrem pudrem i żelatyną.
Lekki torcik straciatella
Mase przelac na biszkopt i przykryć górą,ponownie wlac masę.