Sposób przygotowania:
Stroganow z kurczaka i pora
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Por pokroić na kawałki ok 2 cm po skosie, grzyby w plasterki, mięso w kawałki wielkości małego palca. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i wrzucić kawałek masła, wrzucić pora i zalać białym winem oraz małą szklanką wody, posolić i popieprzyć. Dusić 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać grzyby, posiekaną natkę pietruszki ( zostawić trochę do dekoracji) i wlać śmietanę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i dusić na średnim ogniu 10 minut. Ryż odsączyć wyłożyć na talerz. Do sosu wcisnąć sok z cytryny, wymieszać i wykładać na ryż, posypać pozostałą częścią pietruszki.
przejs
Babciagramolka
paulisia_elk
każda potrawa ma swoje odmiany i kazda jest modyfikowana wedle upodoban autora , to czyli twoim zdaniem cannelloni ze szpinakiem tez nie powinno być nazwane cannelloni bo oryginalne robi się z mięsem mielonym ?? A to jest połączenie francuskiej potrawki z rosyjskim strogonowem , chyba w kuchni chodzi o "mieszanie" nieprawdaz?
I dokłądniej przeczytaj opis i składniki może wtedy znajdziesz podobieństwo do strogonowa
Babciagramolka
Pewne potrawy są już klasyką . Możemy się na nich wzorować , modyfikować je i wyjdą nam wspaniałe rzeczy , ale to już nie będzie oryginał . Sama uwielbiam przeróbki . Rację ma przejs - wystarczy napisać a'la , zamknąć w cudzysłów - wtedy wiadomo , że to jest autorska modyfikacja . Ta uwaga to nic osobistego - przepis mi się bardzo podoba tylko nie jest to Stroganow i o to mi chodziło .
paulisia_elk
każda potrawa ma swoje odmiany i kazda jest modyfikowana wedle upodoban autora , to czyli twoim zdaniem cannelloni ze szpinakiem tez nie powinno być nazwane cannelloni bo oryginalne robi się z mięsem mielonym ?? A to jest połączenie francuskiej potrawki z rosyjskim strogonowem , chyba w kuchni chodzi o "mieszanie" nieprawdaz?
I dokłądniej przeczytaj opis i składniki może wtedy znajdziesz podobieństwo do strogonowa [/quote]
Pewne potrawy są już klasyką . Możemy się na nich wzorować , modyfikować je i wyjdą nam wspaniałe rzeczy , ale to już nie będzie oryginał . Sama uwielbiam przeróbki . Rację ma przejs - wystarczy napisać a'la , zamknąć w cudzysłów - wtedy wiadomo , że to jest autorska modyfikacja . Ta uwaga to nic osobistego - przepis mi się bardzo podoba tylko nie jest to Stroganow i o to mi chodziło .
[/quote]
Oki następnym razem będę pisać a'la ;)