chef

chef

Szef Kuchni
[Przepisów: 16]

Strogonoff carski

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ponoć wersja orginalna , ale jest ich aż tyle...

Strogonoff carski

Składniki:

Strogonoff carski

 

  • polędwica wołowa 1kg
  • borowiki św./mroż 1kg
  • cebula czosnkowa 0,5kg
  • masło klarowane 0,2kg
  • śmietana 30% 2l
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka musztardy dijon
  • 30ml likieru pernod
  • sól , pieprz , świerzy tymianek ,św. listek luaru

Sposób przygotowania:

Strogonoff carski
polędwicę kroimy w paski w poprzek włókien miesniowych... cebulę w piórka, a grzybki w ósemki...przesmażamy te składniki na maśle w małych porcjach tak aby nie oddały soku na złoty kolor ... przekładamy wszystko do dużego garnka... nie myjąc patelni przekładamy na nią pomidory , musztarde , likier i dusimy na małym ogniu około 5 min. dolewając stopniowo 100 ml smietanki i nie zapominając o mieszaniupozostałą śmietaną zalewamy mięso , cebulę i grzyby i wstawiamy garnek na małym ogniu dodając przyprawy . gdy śmietanka zacznie sie gotować dodajemy powoli składniki z patelni ... danie będzie gotowe gdy śmietana osiągnie konsystencję sosu