haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Strogonov z sarniej polędwicy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świąteczny strogonow z aromatycznej polędwicy jest wykwintnym daniem zwłaszcza podany z francuskimi kluseczkami

Strogonov z sarniej polędwicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strogonov z sarniej polędwicy

 

  • 1 kg polędwicy z sarny
  • 1 litr maślanki
  • 1 kg pieczarek
  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżki mąki
  • kilka owoców jałowca, sól, pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Strogonov z sarniej polędwicy
Polędwicę bez mycia moczymy w maślance ok 1 doby. następnie myjemy i kroimy w słupki, jak na strogonowa. cebule i pieczarki obieramy i kroimy. Cebule zeszklić i wrzucić do tego pieczarki. Dusimy ok. 10 minut. Cebule i pieczarki zsuwamy na bok brytfanny i partiami wrzucamy mięso, oprószone mąką. następnie całość mieszamy dodajemy sól, pieprz, owoce jałowca i koncentrat. całość dusimy ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z francuskimi kluseczkami i warzywami.
Strogonov z sarniej polędwicy
Pieczarki, cebula mięso przygotowujemy w proporcjach 1:1:1
Strogonov z sarniej polędwicy
Dziczyzny nie myjemy, a najpierw zamaczamy w maślance
Strogonov z sarniej polędwicy
podsmażona cebule i pieczarki zsuwamy na boki brytfanny, a w srodku partiamy obsmażamy mięso
Strogonov z sarniej polędwicy
Potrawę dusimy ok. 1,5 godziny, aż mięso bedzie miekkie.