Sposób przygotowania:
Strogonow
Wszystkie gatunki mięsa bardzo dokładnie umyć. Oddzielić od kości, pokroić w dość długie paseczki.
Na patelni rozpuścić tłuszcz, mocno go rozgrzać i podsmażyć pokrojone mięso aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie mięso przełożyć do rondla odsączając od tłuszczu.
Do pozostałego na patelni tłuszczu wrzucić posiekaną w dość grubą kostkę cebulę i zalać to natychmiast 1 szklanką gorącej wody. Drewnianą łyżką wymieszać cebulę na patelni tak, aby „ umyć patelnię „
Całą zawartość patelni wlać do rondla z mięsem i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny, W międzyczasie podlewać wrzącą wodą tyle, aby mięso było przykryte, a przy końcu dodać tyle wody, ile sosu chce się uzyskać.
Po 30 min. Duszenia dodać kolejno : pokrojone w kostkę papryki, ogórki bez skóry oraz przyprawy. Po wyłączeniu gazu dodać koncentrat pomidorowy oraz odsączony groszek.
Uwaga – jeżeli po godzinie mięso jest twardawe, wydłużyć czas duszenia. -- jeżeli całość jest zbyt rzadka można zagęścić odrobiną mąki
Na patelni rozpuścić tłuszcz, mocno go rozgrzać i podsmażyć pokrojone mięso aż do uzyskania złocistego koloru. Następnie mięso przełożyć do rondla odsączając od tłuszczu.
Do pozostałego na patelni tłuszczu wrzucić posiekaną w dość grubą kostkę cebulę i zalać to natychmiast 1 szklanką gorącej wody. Drewnianą łyżką wymieszać cebulę na patelni tak, aby „ umyć patelnię „
Całą zawartość patelni wlać do rondla z mięsem i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny, W międzyczasie podlewać wrzącą wodą tyle, aby mięso było przykryte, a przy końcu dodać tyle wody, ile sosu chce się uzyskać.
Po 30 min. Duszenia dodać kolejno : pokrojone w kostkę papryki, ogórki bez skóry oraz przyprawy. Po wyłączeniu gazu dodać koncentrat pomidorowy oraz odsączony groszek.
Uwaga – jeżeli po godzinie mięso jest twardawe, wydłużyć czas duszenia. -- jeżeli całość jest zbyt rzadka można zagęścić odrobiną mąki