Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Strogonow drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie jest to oryginalny strogonow - jest to moja ulubiona wersja tej zupy- z pieczarkami, filetem z kurczaka, papryką i groszkiem.

Strogonow drobiowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Strogonow drobiowy

 

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • szklanka soku pomidorowego
  • mała puszka zielonego groszku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Strogonow drobiowy
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i wrzucić go garnka na rozgrzaną oliwę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do podsmażonego kurczaka.

Przyprawić pieprzem, solą, papryką słodką i chili. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z kurczakiem. Następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Gdy pieczarki się lekko podsmażą wrzucić pomidory z puszki i sok pomidorowy.

Dusić około 10 min. Następnie zalać wszystko wrzątkiem w ilości 1-1,5 litra (zupa nie może być zbyt rzadka). Gotować około 5-7 min.

Na końcu dodać odsączony zielony groszek i gotować kolejne 5 min. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą.
Strogonow drobiowy
Strogonow drobiowy gotowy do nałożenia na talerze