Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Strogonow z sosem worcestershire

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bouef Strogonow doskonale smakuje z ryżem, makaronem lub pieczywem. Można go zaserwować na "zwykły" obiad, ale i rodzinną imprezę.

Strogonow z sosem worcestershire Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strogonow z sosem worcestershire

 

  • 70 dag polędwicy wołowej

 

 

  • 3 średnie cebule

 

  • 200 ml wywaru wołowego

 

 

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

 

 

 

 

 

 

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Strogonow z sosem worcestershire
Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w cienkie talarki. Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju, wrzucamy cebulę i smażymy ją około 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy pieczarki. Smażymy do chwili aż warzywa zmiękną. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Przekładamy na talerz. Polędwicę oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie plastry o długości 3-4 cm. Oprószamy mąką. Podsmażamy na patelni na 3-4 łyżkach oleju. Gdy polędwica ładnie się przyrumieni, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Po chwili dolewamy sos worcestershire (można go pominąć) oraz wywar wołowy. Gotujemy do chwili aż mięso zmięknie. Wrzucamy pieczarki z cebulą, wlewamy śmietanę, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bouef Strogonow podajemy posypany drobno posiekaną natką pietruszki z makaronem, ryżem lub pieczywem.
Strogonow z sosem worcestershire
Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oleju, wrzucamy cebulę i smażymy ją około 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy pieczarki.
Strogonow z sosem worcestershire
Polędwicę oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie plastry o długości 3-4 cm. Oprószamy mąką. Podsmażamy na patelni na 3-4 łyżkach oleju.
Strogonow z sosem worcestershire
Gdy polędwica ładnie się przyrumieni, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
Strogonow z sosem worcestershire
Po chwili dolewamy sos worcestershire (można go pominąć) oraz wywar wołowy.

Tagi:

sosy