Sposób przygotowania:
Strucla jagodowa
Z podanych składników przygotuj ciasto. Drożdże pokrusz i zalej ciepłym mlekiem i naczynie odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły. Mąkę przesiej do dużej miski, następnie dodaj masło pokrojone w kostkę. Wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie Wlej wyrośnięte drożdże. Jajo wyparz, wybij, delikatnie roztrzep i dodaj do miski. Następnie dodaj śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy. Dodaj także odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrastało. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podsyp je mąką i dokładnie je wyrób rękoma. Następnie rozwałkuj na dość cienki placek. Jagody przebierz, umyj i wymieszaj z cukrem wg uznania. Owoce rozłóż na rozwałkowanym cieście. I złóż je na podobieństwo koperty. Z łyżki masła, łyżki cukru i dwóch łyżek mąki przygotuj kruszonkę. Złożoną struclę posmaruj roztrzepanym żółtkiem jaja i posyp kruszonką. Struclę pieczemy około 30 minut w temp 150 stopni Celsjusza na złoty kolor.