Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdzowe z jagodami
-Przygotować zaczyn: -Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru , dodać kilka łyżek letniego mleka i łyżeczkę mąki. -Dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. -Jajka i żółtko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. -Masło roztopić, przestudzić i połączyć z letnim mlekiem. -Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. -Dodać mleko z masłem, żółtka i wyrośnięty zaczyn. -Składniki dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie, lśniące ciasto/ można zarabiać robotem lub ręcznie do momentu, kiedy ciasto odstaje od ręki/. -Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia /podwojenia objętości/. -Gotowe ciasto przełożyć na lekko omączony blat. -Uformować wałek i podzielić w plastry/ grubość zależy od pożądanej wielkości bułeczek/, spłaszczyć dłonią i uformować placuszki. -Na każdy placuszek nałożyć 2 łyżeczki jagód, posypać cukrem i starannie zlepić brzegi. -Formować owalne bułeczki. -Bułeczki układać w odstępach, zlepieniem do spodu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. -Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia. -Po upływie ok.3o minut bułeczki powinny podwoić swoją objętość. -Wierzch każdej bułki posmarować rozbełtanym jajkiem. -Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C i pic ok.20-25 minut.
dża
edytaha
monikaT83
Jola 1