Sposób przygotowania:
Strucla drożdżowa z masą orzechową
CIASTO DROŻDŻOWE: Do wygrzanej i przesianej w misce mąki, dodać drożdże rozmieszane z 3 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką cukru. Przykryć mąką, a gdy rozczyn wyrośnie, dodać utarte z cukrem żółtka, resztę mleka i ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz i zapach. Odstawić ciasto do wyrośniecia. NADZIENIE: Orzechy zmielić w maszynce. Utrzeć orzechy z cukrem, żółtkiem i stopniowo dodawaną śmietanką.Wysmarować 2 wąskie blachy. Z podzielonego na połowy ciasta uformować dwa prostąkąty, posmarować lekko każdy spienionym białkiem. Rozsmarować na ciasto masę orzechową, zwinąć, włożyć do przygotowanych form, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasta posmarowac spienionym białkiem, posypać orzechami i grubym cukrem, upiec.