jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Strucla drożdżowa z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

strucla drożdżowa z masą orzechową, polecana do kawy i herbaty na podwieczorek

Strucla drożdżowa z masą orzechową

Składniki:

Strucla drożdżowa z masą orzechową

 

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 60 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • sól
  • cukier waniliowy
  • NADZIENIE:
  • 20 dag orzechów włoskich łuskanych
  • 15 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • aromat cytrynowy- kilka kropli

Sposób przygotowania:

Strucla drożdżowa z masą orzechową
CIASTO DROŻDŻOWE: Do wygrzanej i przesianej w misce mąki, dodać drożdże rozmieszane z 3 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką cukru. Przykryć mąką, a gdy rozczyn wyrośnie, dodać utarte z cukrem żółtka, resztę mleka i ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz i zapach. Odstawić ciasto do wyrośniecia. NADZIENIE: Orzechy zmielić w maszynce. Utrzeć orzechy z cukrem, żółtkiem i stopniowo dodawaną śmietanką.Wysmarować 2 wąskie blachy. Z podzielonego na połowy ciasta uformować dwa prostąkąty, posmarować lekko każdy spienionym białkiem. Rozsmarować na ciasto masę orzechową, zwinąć, włożyć do przygotowanych form, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasta posmarowac spienionym białkiem, posypać orzechami i grubym cukrem, upiec.