Sposób przygotowania:
Drożdżowa strucla z makiem
Drożdże pokruszyć do miski, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z ciepłym mlekiem, wymieszać z 2 łyżkami mąki, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć, połączyć z wyrośniętym rozczynem. Następnie dodać pozostałą mąkę, sól, ubitą pianę z dwóch białek i rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiać około 10 minut. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć część masy makowej, wyrównać, zwinąć w roladę. Papierem do pieczenia zawinąć struclę, włożyć do foremek i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w 180 stopniach.