Strucla orzechowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

strucla o ciekawym gorzkawo słodkim smaku

Strucla orzechowa

Składniki:

Strucla orzechowa

 

  • Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 1 kostka masła
  • sól
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • aromat migdałowy
  • Masa orzechowa:
  • 1/2 kg mielonych orzechów
  • cukier puder do smaku
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • 1 torebka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Strucla orzechowa
Przygotowanie:
Przygotować ciasto wg przepisu " strucle z makiem". Przyrządzić
masę orzechową : mielone orzechy wsypać do rondla wraz z cukrem pudrem i kilkoma łyżkami śmietanki ( należy uważać przy wlewaniu śmietanki,gdyż po rozgrzaniu masa robi się rzadka),postawić rondel na niezbyt silnym ogniu,mieszając zagotować,dodać cukier waniliowy,ostudzić.Strucle smarować,zwijać i piec wg przepisu "strucle z makiem".