Sposób przygotowania:
Strucla z nadzieniem serowym
CIASTO: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże zrobią się płynne, dodaję 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki, dodaję wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajko, cukier, szczyptę soli, wlewam letnie mleko oraz roztopione masło i miksuję końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Ciasto lekko oprószam mąką, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
NADZIENIE: ser miksuję z żółtkiem i cukrem, a po chwili dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez moment miksuję. Dodaję rodzynki i dokładnie mieszam.
WYKONANIE: wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie podsypując lekko mąką. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm i rozsmarowuję nadzienie. Zwijam wzdłuż dłuższego boku jak roladę, powstały rulon przecinam wzdłuż na pół, z tym, że jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Dwie części rolady skręcam jak linę i sklejam końce.
Przenoszę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około 45 minut. Następnie smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 30 minut. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.
Do przesianej mąki, dodaję wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajko, cukier, szczyptę soli, wlewam letnie mleko oraz roztopione masło i miksuję końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Ciasto lekko oprószam mąką, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
NADZIENIE: ser miksuję z żółtkiem i cukrem, a po chwili dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez moment miksuję. Dodaję rodzynki i dokładnie mieszam.
WYKONANIE: wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie podsypując lekko mąką. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm i rozsmarowuję nadzienie. Zwijam wzdłuż dłuższego boku jak roladę, powstały rulon przecinam wzdłuż na pół, z tym, że jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Dwie części rolady skręcam jak linę i sklejam końce.
Przenoszę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około 45 minut. Następnie smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 30 minut. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.
luna
bajtek
anemon
evita0007
anemon
Dziękuję evita0007. Z nadzieniem serowym jest bardzo smaczna i nawet na drugi dzień bardzo dobrze smakuje.