anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Strucla z nadzieniem serowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

W przeciwieństwie do większości ciast drożdżowych, strucla z serem nawet na trzeci dzień od pieczenia smakuje bardzo dobrze.

Strucla z nadzieniem serowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Strucla z nadzieniem serowym

 

  • CIASTO:
  • mąka - 300 g
  • drożdże świeże - 10 g
  • mleko - ¼ szk.
  • masło - 100 g
  • cukier puder - 50 g
  • duże jajko - 1 szt.
  • sól - szczypta
  • NADZIENIE:
  • ser tłusty - 350 g
  • cukier puder - 3 łyżki
  • żółtko - 1 szt.
  • masło - 3 łyżki
  • rodzynki - 50 g
  • PONADTO:
  • żółtko – 1 szt.
  • słodka śmietana – 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Strucla z nadzieniem serowym
CIASTO: pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże zrobią się płynne, dodaję 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki, dodaję wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajko, cukier, szczyptę soli, wlewam letnie mleko oraz roztopione masło i miksuję końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Ciasto lekko oprószam mąką, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
NADZIENIE: ser miksuję z żółtkiem i cukrem, a po chwili dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez moment miksuję. Dodaję rodzynki i dokładnie mieszam.
WYKONANIE: wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie podsypując lekko mąką. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm i rozsmarowuję nadzienie. Zwijam wzdłuż dłuższego boku jak roladę, powstały rulon przecinam wzdłuż na pół, z tym, że jeden koniec zostawiam nieprzecięty. Dwie części rolady skręcam jak linę i sklejam końce.
Przenoszę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na około 45 minut. Następnie smaruję żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką i wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 30 minut. Upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.
Strucla z nadzieniem serowym
Ciasto lekko oprószam mąką, przykrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Strucla z nadzieniem serowym
Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm.
Strucla z nadzieniem serowym
Gotowe, upieczone ciasto studzę na kratce kuchennej.