Sposób przygotowania:
Strucla makowa1. Drożdże rozprowadzić w szklance ciepłego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka, cukier waniliowy, roztopione i ostudzone masło oraz rozrobione drożdże.
3. Dolać pozostałe mleko i wyrobić ciasto, tak aby było gładkie i odstawało od ręki.
4. Pozostawić na minimum 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
5. Przygotować masę makową.
Masa makowa: ½ kg maku, 250 dag cukru, 100 g masła, łyżeczka otartej skórki z cytryny, 5 dag rodzynek i 5 dag smażonej skórki z pomarańczy, 4 białka
1. Mak zostawić na noc zalać wrzątkiem.
2. Odcedzić i trzy razy zmielić na maszynce.
3. Na dużej patelni rozpuścić masło i wsypać cukier.
4. Dodać mak, skórkę pomarańczową, cytrynową i rodzynki.
5. Smażyć na niewielkim ogniu około 10-15 minut.
6. Następne ubić pianę z czterech białek, dodać do maku i pozostawić do ostygnięcia.
Sposób przyrządzenia
1. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować, rozprowadzić na nich masę makową i zwinąć.
2. Włożyć do foremek wysmarowanych masłem i posypanych mąką.
3. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
4. Piec w temperaturze około 180 stopni Celsjusza około 45 minut.
5. Upieczone strucle polać lukrem i posypać bakaliami.