cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Strucla makowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetne ciasto na Święta

Strucla makowa

Składniki:

Strucla makowa

 

Sposób przygotowania:

Strucla makowa

1. Drożdże rozprowadzić w szklance ciepłego mleka z łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.


2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka, cukier waniliowy, roztopione i ostudzone masło oraz rozrobione drożdże.


3. Dolać pozostałe mleko i wyrobić ciasto, tak aby było gładkie i odstawało od ręki.


4. Pozostawić na minimum 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


5. Przygotować masę makową.


Masa makowa: ½ kg maku, 250 dag cukru, 100 g masła, łyżeczka otartej skórki z cytryny, 5 dag rodzynek i 5 dag smażonej skórki z pomarańczy, 4 białka


1. Mak zostawić na noc zalać wrzątkiem.


2. Odcedzić i trzy razy zmielić na maszynce.


3. Na dużej patelni rozpuścić masło i wsypać cukier.


4. Dodać mak, skórkę pomarańczową, cytrynową i rodzynki.


5. Smażyć na niewielkim ogniu około 10-15 minut.


6. Następne ubić pianę z czterech białek, dodać do maku i pozostawić do ostygnięcia.


Sposób przyrządzenia


1. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować, rozprowadzić na nich masę makową i zwinąć.


2. Włożyć do foremek wysmarowanych masłem i posypanych mąką.


3. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.


4. Piec w temperaturze około 180 stopni Celsjusza około 45 minut.


5. Upieczone strucle polać lukrem i posypać bakaliami.


Tagi:

ciasto