Sposób przygotowania:
Strucla makowa - wyborna
Mleko zagotować z masłem, wystudzić. Jaja ubić z cukrem ( łyżeczkę cukru odsypać), wymieszać z letnim mlekiem. Dodać drożdże roztarte z odsypanym cukrem, wymieszać, przykryć i odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Następnie wlać rozczyn do miski z przesianą mąką, wymieszać, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. gdy podwoi swoją objętość, podzielić je na dwie równe części, każdą rozwałkować na prostokątny placek o grubości 1 cm. Posmarować placki roztrzepanym białkiem, po czym rozsmarować na nich równą warstwą masę makową, zostawiając ze wszystkich boków margines półcentymetrowej szerokości. Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku, podwinąć końce, bardzo luźno owinąć każda struclę papierem do pieczenia, włożyć do natłuszczonej i posypanej bułka tartą formy i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 oC Strucla będzie smaczniejsza, jeśli ją polukrujemy i można posypać siekanymi orzeszkami
gosia19761