Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Strucla rodzynkowo - jabłkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Polecam na finał Mistrzostw Świata 2010

Strucla rodzynkowo - jabłkowa

Składniki:

Strucla rodzynkowo - jabłkowa

 

  • ciasto
  • 250 g zmielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 150 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 150 g posiekanej skórki od cytryny
  • 250 g rodzynków
  • 20 g masła do posmarowania blachy

 

 

Sposób przygotowania:

Strucla rodzynkowo - jabłkowa
W misce wymieszać zmielony twaróg z jajkami, cukrem waniliowym, olejkiem rumowym, miękką margaryną i cukrem. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, skórkę od cytryny, rodzynki. Po czym zagnieść ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Z ciasta uformować owalny bochenek dł 30 cm, pośrodku zrobić wgłębienie i umieścić pokrojone jabłka w plastry po czym założyć brzegi ciasta. Strucla przełożyć na wysmarowaną masłem blachę. Piec w temp 180 C przez 75 minut. Ciasto po 20 minutach posmarować żółtkiem i piec dalej. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem ciasta posypać cukrem pudrem.