dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Strucla serowa z makiem i jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Strucla serowa z makiem..

Strucla serowa z makiem i jagodami

Składniki:

Strucla serowa z makiem i jagodami

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • 30 dag mrożonych jagód
  • 50 dag mielonego twarogu
  • 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • pól szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 25 dag masy makowej
  • bita śmietana i melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Strucla serowa z makiem i jagodami
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę, dodaj żółtko, sól, 2 łyżki oleju i pół szklanki letniej wody. Zagnieć ciasto. Posmaruj resztą oleju, odstaw na godzinę. Rozmroź owoce, osącz. Jajka ubij z cukrem, wymieszaj z twarogiem, proszkiem budyniowym i makiem.
Ciasto cienko rozwałkuj. Przenieś na ściereczkę, pod spód wsuń odwróconą do góry dnem miskę. Rozciągnij ciasto rękami, zaczynając od środka. Placek posmaruj stopionym masłem. Posyp tarta bułką. Rozsmaruj serowo - makowe nadzienie. Rozłóż owoce, zwiń. ułóż struclę na przykrytej pergaminem blasze. Piecz około 45 minut w temperaturze 200 stopni. udekoruj bita śmietaną i melisą.

Tagi:

jajko tarta jajka