Sposób przygotowania:
Strucla serowa z makiem i jagodami
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę, dodaj żółtko, sól, 2 łyżki oleju i pół szklanki letniej wody. Zagnieć ciasto. Posmaruj resztą oleju, odstaw na godzinę. Rozmroź owoce, osącz. Jajka ubij z cukrem, wymieszaj z twarogiem, proszkiem budyniowym i makiem.
Ciasto cienko rozwałkuj. Przenieś na ściereczkę, pod spód wsuń odwróconą do góry dnem miskę. Rozciągnij ciasto rękami, zaczynając od środka. Placek posmaruj stopionym masłem. Posyp tarta bułką. Rozsmaruj serowo - makowe nadzienie. Rozłóż owoce, zwiń. ułóż struclę na przykrytej pergaminem blasze. Piecz około 45 minut w temperaturze 200 stopni. udekoruj bita śmietaną i melisą.
Ciasto cienko rozwałkuj. Przenieś na ściereczkę, pod spód wsuń odwróconą do góry dnem miskę. Rozciągnij ciasto rękami, zaczynając od środka. Placek posmaruj stopionym masłem. Posyp tarta bułką. Rozsmaruj serowo - makowe nadzienie. Rozłóż owoce, zwiń. ułóż struclę na przykrytej pergaminem blasze. Piecz około 45 minut w temperaturze 200 stopni. udekoruj bita śmietaną i melisą.
marietta