Sposób przygotowania:
Strucla z dżemem figowym
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Śmietanę podgrzać (z odrobiną mleka do uzyskania gładkiej konsystencji), wlać do drożdży i dodać 2 łyżki mąki. Starannie wymieszać i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka z jajkami utrzeć z resztą cukru. Masło roztopić, ostudzić.
Do przesianej mąki wlać wyrośnięty rozczyn, jajka, masło i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Na podsypanej stolnicy mąką rozwałkować ciasto na kształt prostokąta na grubość ok.1 cm. Wierzch posmarować dżemem, zostawiając po bokach niewielki margines. Zwinąć w roladę, sklejając boki. Włożyć do prostokątnej formy lub owinąć papierem do pieczenia.
Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić na kratce.
Do przesianej mąki wlać wyrośnięty rozczyn, jajka, masło i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Na podsypanej stolnicy mąką rozwałkować ciasto na kształt prostokąta na grubość ok.1 cm. Wierzch posmarować dżemem, zostawiając po bokach niewielki margines. Zwinąć w roladę, sklejając boki. Włożyć do prostokątnej formy lub owinąć papierem do pieczenia.
Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić na kratce.
biedroneczki