Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Strucla z dżemem figowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do przygotowania tej strucli użyłam pysznego i nieprzyzwoicie słodkiego chorwackiego dżemu figowego. Niestety moje ciasto trochę straciło na kształcie, ale nie na smaku.

Strucla z dżemem figowym

Składniki:

Strucla z dżemem figowym

 

Sposób przygotowania:

Strucla z dżemem figowym
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Śmietanę podgrzać (z odrobiną mleka do uzyskania gładkiej konsystencji), wlać do drożdży i dodać 2 łyżki mąki. Starannie wymieszać i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka z jajkami utrzeć z resztą cukru. Masło roztopić, ostudzić.

Do przesianej mąki wlać wyrośnięty rozczyn, jajka, masło i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Na podsypanej stolnicy mąką rozwałkować ciasto na kształt prostokąta na grubość ok.1 cm. Wierzch posmarować dżemem, zostawiając po bokach niewielki margines. Zwinąć w roladę, sklejając boki. Włożyć do prostokątnej formy lub owinąć papierem do pieczenia.

Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzić na kratce.