SUPERPRZEPIS

Strucla Eli z suszonymi owocami

  • 1
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Strucla Eli z suszonymi owocami

Żeby nie marnować jedzenia przygotowałam z odsączonych owoców z wigilijnego kompotu nadzienie do strucli drożdżowej. Strucla była pycha.

Składniki:

Strucla Eli z suszonymi owocami

ciasto

nadzienie

lukier

  • 1 cytryna - sok
  • odrobina gorącej wody
  • cukier puder - ile zabierze sok z wodą

dodatki

  • margaryna do wysmarowania formy
  • papier do pieczenia
  • jajko do smarowania strucli
  • cukier puder do posypania strucli
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

Strucla Eli z suszonymi owocami

przygotowanie ciasta

Strucla Eli z suszonymi owocami.
Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

przygotowanie składników nadzienia

Strucla Eli z suszonymi owocami.
Odsączyć owoce z wigilijnego kompotu z suszu.

Owoce z wigilijnego kompotu odsączyć.

przygotowanie składników nadzienia cd

Strucla Eli z suszonymi owocami.
Zmielić owoce w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

Odsączone owoce zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

przygotowanie składników nadzienia cd

Strucla Eli z suszonymi owocami.
Rozbełtać pojedynczo wybite i wlane do miseczki jajka.

Jajka wybijać pojedynczo do kubka i wlewać do miseczki. Jajka rozbełtać.

przygotowanie składników nadzienia cd

Strucla Eli z suszonymi owocami.

Migdały zalać wrzątkiem i parzyć około pięć minut. Sparzone migdały odcedzić i zalać zimną wodą. Schłodzone migdały obrać ze skórki i pokroić.

przygotowanie składników nadzienia cd

Strucla Eli z suszonymi owocami.

Przygotować cukier.

przygotowanie składników nadzienia cd

Strucla Eli z suszonymi owocami.

Z cytryny wycisnąć sok.

przygotowanie składników nadzienia cd

Strucla Eli z suszonymi owocami.

Przygotować bułkę tartą.

przygotowanie farszu

Strucla Eli z suszonymi owocami.

Do miski włożyć zmielone owoce. Dodać cukier, bułkę tartą, migdały, jajka i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

przygotowanie strucli

Strucla Eli z suszonymi owocami.

Tortownicę i dwie długie keksówki i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części.

Każdą część rozwałkować na prostokąt. Nadzienie podzielić na trzy części.

Rozsmarować farsz na cieście zostawiając wolny pasek ciasta z jednego dłuższego boku. Ciasto zwijać wzdłuż długiego boku z nadzieniem.

przygotowanie strucli cd

Strucla Eli z suszonymi owocami.

Do tortownicy włożyć jeden wałek ciasta.

przygotowanie strucli cd

Strucla Eli z suszonymi owocami.

Jedną struclę włożyć do keksówki i ponacinać górę nożyczkami. Drugą struclę włożyć do keksówki i skręcić.

Wszystkie strucle posmarować rozmąconym jajkiem. Blaszki z ciastem włożyć do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 160 stopni C i piec około 50 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Wycisnąć sok z jednej cytryny, wlać odrobinę gorącej wody, wsypać cukier puder ( ile zabierze sok i woda ) i utrzeć gęsty lukier.

Po ostudzeniu wyjąć struclę z tortownicy, polać lukrem i posypać posypką cukrową. Pozostałe strucle posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Tagi:

ciasto strucla