Sposób przygotowania:
Strucla Eli z suszonymi owocamiprzygotowanie ciasta
Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
przygotowanie składników nadzienia
Owoce z wigilijnego kompotu odsączyć.
przygotowanie składników nadzienia cd
Odsączone owoce zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.
przygotowanie składników nadzienia cd
Jajka wybijać pojedynczo do kubka i wlewać do miseczki. Jajka rozbełtać.
przygotowanie składników nadzienia cd
Migdały zalać wrzątkiem i parzyć około pięć minut. Sparzone migdały odcedzić i zalać zimną wodą. Schłodzone migdały obrać ze skórki i pokroić.
przygotowanie składników nadzienia cd
Przygotować cukier.
przygotowanie składników nadzienia cd
Z cytryny wycisnąć sok.
przygotowanie składników nadzienia cd
Przygotować bułkę tartą.
przygotowanie farszu
Do miski włożyć zmielone owoce. Dodać cukier, bułkę tartą, migdały, jajka i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
przygotowanie strucli
Tortownicę i dwie długie keksówki i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części.
Każdą część rozwałkować na prostokąt. Nadzienie podzielić na trzy części.
Rozsmarować farsz na cieście zostawiając wolny pasek ciasta z jednego dłuższego boku. Ciasto zwijać wzdłuż długiego boku z nadzieniem.
przygotowanie strucli cd
Do tortownicy włożyć jeden wałek ciasta.
przygotowanie strucli cd
Jedną struclę włożyć do keksówki i ponacinać górę nożyczkami. Drugą struclę włożyć do keksówki i skręcić.
Wszystkie strucle posmarować rozmąconym jajkiem. Blaszki z ciastem włożyć do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 160 stopni C i piec około 50 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Wycisnąć sok z jednej cytryny, wlać odrobinę gorącej wody, wsypać cukier puder ( ile zabierze sok i woda ) i utrzeć gęsty lukier.
Po ostudzeniu wyjąć struclę z tortownicy, polać lukrem i posypać posypką cukrową. Pozostałe strucle posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
gusia1000