Sposób przygotowania:
Strucla z jabłkami
Przesianą mąkę wsypać na stolnicę, zrobić zagłębienie, dolewać do niego ciepłą wodę ok. 1/8 litra z roztrzepanym jajkiem, oliwą, octem i solą. Starannie wyrobić ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto uformowac w kulę, położyć na posypanej mąką stolnicy, posmarować małą ilością stopionego masła i przykryć wygrzanym rondlem, aby ciasto odpoczeło przez 30 minut. Na opruszonej stolnicy rozwałkować ciasto zaczynając od środka. Posmarować roztopionym letnim tłuszczem i bardzo powoli wyciągać ciasto, które powinno stać się cienkie jak papier. Wyciągnięte ciasto posmarować na 2/3 powierzchni topionym masłem, posypać przyrumienioną na maśle bułką tartą. Na bułkę nałożyć cienko poszatkowane jabłka wymieszane z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Pozostałą cześć ciasta posmarować masłem i zwijac strudel od strony posypanej jabłkami, zagiąć końce i włożyć na blachę posmarowaną tłuszczem zawinieciem do spodu. Wierzch strudla posmarować topionym masłem. Piec około 35 minut w gorącym piekarniku.Posypać cukrem pudrem i podawać ciepły.