pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Strudel jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pierwszy strudel wykonany w domu

Strudel jabłkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Strudel jabłkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Strudel jabłkowy
Mąkę przesiać, dodać olej, wodę, jajko i szczyptę soli. Wyrobić plastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkować cienki placek. Nadzienie: jabłka obrać i usunąć gniazda, pokroić na małe kawałki. Wymieszać z cynamonem, rodzynkami i cukrem. Rozłożyć jabłka na powierzchni ciasta i szczelnie zawinąć, położyć na blachę wysmarowaną masłem. Wierzch strudla posmarować roztopionym masłem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Strudel jabłkowy
Faszerowanie
Strudel jabłkowy
Zwijanie
Strudel jabłkowy
Pieczenie