misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Strudel z jabłkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Strudel to bardzo smaczny deser który można podawać na gorąco i zimno...

Strudel z jabłkami i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strudel z jabłkami i żurawiną

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Strudel z jabłkami i żurawiną
Ciasto: Do miski przesiewamy 4 łyżki mąki, dodajemy sól; robimy dołek i wbijamy jajka. Widelcem mieszamy jajka z mąką, stopniowo dosypujemy mąkę ciągle mieszając. W momencie gdy ciasto jest już dość gęste obsypujemy je mąką i wyrabiamy ręką. Ciągle dosypując mąkę, ciasto w tym momencie przenosimy na stolnicę. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki; gdy takie ciasto mamy odkładamy je pod przykryciem aby odpoczęło. Nadzienie: Jabłka myjemy i obieramy ze skórki a następnie szatkujemy na cienkie plasterki. Posypujemy cukrem, dodajemy cynamon i całość mieszamy. Gdy puszcza sok odciskamy je i dosypujemy do jabłek żurawinę, mieszamy. Do powstałego syropu wsypujemy pozostałą żurawinę (posłuży do dekoracji). Masło należy stopić. Z ciasta formujemy prostokąt możemy go rozciągnąć na grubość ok. 1-2 cm. Następnie ciasto wałkujemy na podsypanej mąką (im mniej mąki tym lepiej) stolnicy na duży prostokąt ciasto powinno być bardzo cienkie, przeźroczyste. Płat ciasta przekładamy na ściereczkę kuchenną powinien być wyraźnie widoczny wzór ściereczki. Całe ciasto smarujemy roztopionym masłem i połowę ciasta wzdłuż dłuższego boku posypujemy bułką tartą. Na to wykładamy odciśnięte jabłka z żurawiną. Zawijamy strudel zabezpieczając boki. Strudel przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy pozostałym masłem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 50 minut na zloty kolor. Można podawać na gorąco lub zimno. Kroimy ostrym nożem kładziemy na talerzyku posypujemy cukrem pudrem i obok kładziemy żurawinę z syropu. SMACZNEGO!
Strudel z jabłkami i żurawiną
z mąki i jajek zagniatamy jednolite ciasto, na zdjęciu ciasto przygotowane do wałkowania...
Strudel z jabłkami i żurawiną
obrane i poszatkowane w cienkie plasterki jabłka, posypane cukrem i cynamonem...
Strudel z jabłkami i żurawiną
jabłka odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy żurawinę...
Strudel z jabłkami i żurawiną
na cienko rozwałkowane, posmarowane masłem i posypane bułką tartą wykładamy jabłka i zwijamy strudel...