iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Strudel z jabłkami i rumem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

A na deser polecamy dzisiaj strudel z rumem i jabłkami w cynamonie. Na pewno każdemu zasmakuje!

Strudel z jabłkami i rumem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Strudel z jabłkami i rumem

 

  • ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła stopionego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • woda
  • nadzienie:
  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dodatkowo:
  • stopione masło
  • rum

 

Sposób przygotowania:

Strudel z jabłkami i rumem
Wydawało mi się, że to jest bardzo trudny deser, ale okazał się bardzo smacznym i nie za bardzo skomplikowanym.



Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiać tą mieszankę na stolnicę, dodać stopione masło, jajko, sól oraz wodę w takiej ilości, aby powstało coś na wzór ciasta na makaron. Ciasto bardzo cieniutko rozwałkować,posmarować cienką warstwą dodatkowego stopionego masła na to równo wyłożyć całe nadzienie jabłkowe,założyć boki ciasta i delikatnie zwinąć. Strudel ostrożnie ułożyć miejscem łączenia do dołu na wysmarowanej blaszce i cały posmarować stopionym masłem. Piec w temp.180-190 około 35 min, po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem i podawać gorące np. z dodatkiem lodów lub bitej śmietany .Nadzienie jabłkowe: Rodzynki namoczyć w rumie(około 1/2 szklanki) lub w wodzie z dodatkiem aromatu rumowego choć rum jest do tego najlepszy . Jabłka obrać, pokroić w plasterki wymieszać z cukrem, cynamonem i odsączonymi rodzynkami.
Strudel z jabłkami i rumem
Ciasto cieniutko rozwałkować i równo rozłożyć nadzienie
Strudel z jabłkami i rumem
Strudel ostrożnie zwinąć i posmarować stopionym masłem
Strudel z jabłkami i rumem
Porcję ciasta podawać z lodami lub bitą śmietaną