Sposób przygotowania:
Strudel wiedeński
Składniki na ciasto dokładnie ze sobą zagnieść. Uformować gładką kulę. Przykryć miską uprzednio potraktowaną gorącą wodą i odstawić na 30 min. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć, podzielić na ósemki. Następnie pokroić na kawałki. Ciasto rozwałkować na bardzo cieńko właściwie powinno być przezroczyste. W tym celu ręcznik kuchenny albo kawałek płótna prószy się mąką i ciasto na nim wałkuje a potem rozciąga rękami do uzyskania jednakowej cieńkości ciasta. (Austryjacy czytają przez nie gazetę ;)) Grubsze boki ciasta odciąć. Powinniśmy mieć do dyspozycji prostokąt. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, następnie śmietaną albo jajkiem. Wzdłuż dłuższego boku na środku umieszczamy jabłka, boki: lewy, prawy oraz górny zostawiamy wolne. Jabłka postypujemy bułką tartą, orzechami, rodzynkami, cukrem i cynamonem. Zawijamy ciasto w roladę z dołu ku górze. Boki prawy i lewy zakładamy pod spód. Również złączenie ciasta powinno znaleźć się na dole. Ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem piekarniczym. Posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni 35-40 min. Do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu zostawić na 5 min w wyłączonym piekarniku. Ciasto z wierzchu powinno być chrupkie a w środku mięciutkie. Po ochłodzeniu posypać cukrem pudrem.
luna
montajka
Bardzo Ci dziękuję, Luna. :))
Natala1210
Romaneo
justynka_10_1u
kinga
iwona3004
eli_555