Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Suflet czekoladowo kawowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Puszysty suflet czekoladowy z kawowym posmakiem to deser którym zaskoczysz swoich domowników i znajomych.

Suflet czekoladowo kawowy

Składniki:

Suflet czekoladowo kawowy

 

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 250ml mleka
  • 6 jajek
  • 4 łyżki maki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

Sposób przygotowania:

Suflet czekoladowo kawowy
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę podsmaż, do tak powstałej zasmażki dodaj mleko i zagotuj, masa powinna mieć konsystencje budyniu. Żółtka, czekoladę i kawę dodaj do ciepłej masy, białka ubij z cukrem na sztywno. Pianę z białek powoli połącz z chłodną masa czekoladową, przelej do natłuszczonych forem i piecz 20min w 180stop.