zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Suflet karmelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Suflety należą do wykwintnych potraw tradycyjnej kuchni francuskiej.

Suflet karmelowy

Składniki:

Suflet karmelowy

 

Sposób przygotowania:

Suflet karmelowy
Żółtka z częścią cukru ubić na parze. Mąkę rozprowadzić małą ilością zimnej wody. Przygotować karmel, rumieniąc w rondelku cukier na ciemnobrązowy kolor i rozprowadzając go 2-3 łyżkami wrzącej wody. Karmel i zawiesinę z mąki ziemniaczanej dodać do utartych i ciepłych żółtek. Ubijać, aż powstanie gęsta masa. Z białek i pozostałego cukru ubić sztywną pianę, wymieszać z masą, wyłożyć do formy i piec 20 min w nagrzanym piekarniku.
Smacznego