Sposób przygotowania:
Suflet z białym makiem i migdałami
Jajka sparzyć wrzątkiem, rozbić i oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli na sztywno, żółtka zaś ubić z cukrem na parze do białości, dodając łyżkę mąki ziemniaczanej oraz po cztery łyżki suchego maku białego. Wymieszać całość, dodając ubitą pianę z białe i łyżeczkę proszku do pieczenia.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni przez 1-2 min., po czym wyłączyć palnik pod patelnią,a płatki wyjąć na talerz łyżką dziurkowaną.
Kokilki wysmarować tłuszczem i napełnić masą do 3/4 objętości i ustawić na blasze. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, a blachę z napełnionymi kokilkami wstawić na 20-25 min.
Jak ciasto urośnie i zrumieni się na wierzchu, wysunąć blachę i przez rękawicę wyjąć kokilki, przekładając je na deskę do chleba.
Posypać na wierzchu sufleciki zrumienionymi płatkami migdałowymi i podawać od razu.
Białka ubić na pianę ze szczyptą soli na sztywno, żółtka zaś ubić z cukrem na parze do białości, dodając łyżkę mąki ziemniaczanej oraz po cztery łyżki suchego maku białego. Wymieszać całość, dodając ubitą pianę z białe i łyżeczkę proszku do pieczenia.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni przez 1-2 min., po czym wyłączyć palnik pod patelnią,a płatki wyjąć na talerz łyżką dziurkowaną.
Kokilki wysmarować tłuszczem i napełnić masą do 3/4 objętości i ustawić na blasze. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, a blachę z napełnionymi kokilkami wstawić na 20-25 min.
Jak ciasto urośnie i zrumieni się na wierzchu, wysunąć blachę i przez rękawicę wyjąć kokilki, przekładając je na deskę do chleba.
Posypać na wierzchu sufleciki zrumienionymi płatkami migdałowymi i podawać od razu.
pieczenie