justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Suflet z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Podawać z sałatką warzywną lub surówką z tartego jabłka i selera.

Suflet z serem

Składniki:

Suflet z serem

 

  • 2 porcje:
  • 10 dag sera
  • 8-10 dag gotowanej szynki
  • 6 kromek np. bagietki lub bułki
  • 2 jajka
  • 2 młode cebule ze szczypiorem
  • 100 ml mleka
  • 150 ml kefiru
  • pieprz i sól do smaku
  • gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

Suflet z serem
Ser i szynkę pokroić w cienkie plasterki. do naczynia Żaroodpornego włożyć na przemian kromki, ser i szynkę. Żółtka ubić z mlekiem i kefirem, dodać drobno pokrojoną cebulę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, a na końcu ubitą pianę z białek. Wylać tę mieszaninę naokoło kromek, wstawić do nienagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu 35 minut