Sposób przygotowania:
Sum pieczony w sosie z bazylii dla malca
Ziemniaczek obieramy, myjemy i dzielimy na pół lub na ćwiartki jeśli jest większy. W garnku zagotowujemy wodę i na wrzącą wrzucamy kawałki ziemniaka. gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kawałek płata suma afrykańskiego bez skóry kładziemy na folii aluminiowej. Listki bazylii myjemy i osuszamy. Ucieramy w moździerzu dodając oliwę z oliwek, aż powstanie sos o zielonkawym zabarwieniu. Sosem polewamy rybę. Dodajemy ugotowane kawałki ziemniaków i również polewamy odrobiną sosu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 -20 minut, zależy od wielkości ryby. Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do ryby na 7 minut przed końcem pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika rybę i ziemniaki dzielimy na mniejsze kawałki, które malec bez trudu nałoży sam na widelec.