MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Sum pieczony w sosie z bazylii dla malca

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna rybka w bazyliowym sosie z pieczonymi ziemniaczkami i marchewką. Bez dodatku soli.

Sum pieczony w sosie z bazylii dla malca Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sum pieczony w sosie z bazylii dla malca

 

  • niewielki kawałek płatu suma afrykańskiego
  • kilka listków bazylii
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • pół marchewki
  • pół dużego ziemniaka lu 1 średni ziemniak

Sposób przygotowania:

Sum pieczony w sosie z bazylii dla malca
Ziemniaczek obieramy, myjemy i dzielimy na pół lub na ćwiartki jeśli jest większy. W garnku zagotowujemy wodę i na wrzącą wrzucamy kawałki ziemniaka. gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kawałek płata suma afrykańskiego bez skóry kładziemy na folii aluminiowej. Listki bazylii myjemy i osuszamy. Ucieramy w moździerzu dodając oliwę z oliwek, aż powstanie sos o zielonkawym zabarwieniu. Sosem polewamy rybę. Dodajemy ugotowane kawałki ziemniaków i również polewamy odrobiną sosu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 -20 minut, zależy od wielkości ryby. Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do ryby na 7 minut przed końcem pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika rybę i ziemniaki dzielimy na mniejsze kawałki, które malec bez trudu nałoży sam na widelec.
Sum pieczony w sosie z bazylii dla malca
Myjemy i osuszamy kilka świeżych listków bazylii
Sum pieczony w sosie z bazylii dla malca
Listki bazyli ucieramy w moździerzu dodając oliwę z oliwek
Sum pieczony w sosie z bazylii dla malca
Dodajemy ziemniaczki i polewamy bazyliową oliwą