kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Super baba black&white

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszna, puszysta i wilgotna dwukolorowa babka. Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy czy na imieniny.

Super baba black&white

Składniki:

Super baba black&white

 

  • 6 jajek
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 200g margaryny
  • pół szklanki oleju
  • 3 szklanki maki
  • 15g proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki letniego mleka
  • cukier waniliowy
  • czubata łyżka kakao
  • do dekoracji: cukier puder

Sposób przygotowania:

Super baba black&white
Biała oddzielić od żółtek. ubić na sztywno.Żółtka, cukier, margarynę i olej utrzeć na puszysta masę. Kontynuując mieszanie dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, a następnie mleko, cukier waniliowy i ubitą na sztywno pianę z białek. Większa część masy wlać do natłuszczonej keksówki, natomiast do mniejszej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciemna masę wylać na jasną. Piec 45 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka mak