Sposób przygotowania:
Super ciasto z jabłkami
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek.Do mąki wkroić margarynę, dodać żółtka i cukier, zagnieść ciasto , zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu ciasto podzielić na 3 części i 1 schować z powrotem do lodówki a dwoma wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć dżemy zmieszane z bułką tartą. Ubić na sztywno pianę i pod koniec ubijania dodać kisiel i dalej ubijać jeszcze chwilę. Pianę wyłożyć na jabłka, rozsmarować i na wierzch zetrzeć na tarce trzecią część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 50-55 minut. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
góralka
luna
zewa
Moje słoiki mają pojemność 300 ml. Zamiast gotowych dżemów można dać 1,5 kg jabłek obranych i przesmażonych i wystudzonych, ale wtedy trzeba dodać około 1/2 szklanki cukru do tychże jabłek.
Jojo
A.B.
iwi69