Sposób przygotowania:
Ciasto Mocca
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dosypywać cukier. Gdy wsypiemy cały cukier znów stopniowo dodajemy po 1 żółtku. Na koniec partiami wsypywać po troszku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyłożyć na dużą (25*40) blachę , wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 minut. Biszkopt ciemny robimy identycznie, na koniec dodajemy tylko kakao. Obydwa blaty biszkoptowe studzimy. Zagotować szklankę mleka i gorącym (ale nie wrzącym), zalać kawę rozpuszczalną i cappuccino. Dobrze wymieszać , ostudzić i wstawić do lodówki. Pozostałe mleko także schłodzić. Zimne płyny (łącznie 0,6 l ) zmiksować z sernikiem na zimno Delecty przez 3-4 minuty, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na spód blachy wyłożyć jasne ciasto, rozsmarować pół sernika, powciskać groszek ptysiowy, z odstępem co 5 cm. Przykryć resztą masy serowej i przykryć ciastem ciemnym.Lekko docisnąć, aby warstwy skleiły się z sernikiem i wstawić do lodówki. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić z masłem na małym ogniu.Gorącą wylać na ciasto i rozsmarować.Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni teflonowej i posypać ciasto. Schłodzić. Najlepiej przygotować dzień lub 2 dni wcześniej. Biszkopt będzie wilgotniejszy i ciasto smaczniejsze.
Bogusia
Natala1210
Doro
Pyza
pusieczek2@wp.pl
wioletta_koziel
iwi69
Sarenka
Mirka227
misia53
kinga
Misiu ja jeszcze bardziej spóżniona:DCiacho wyglada bardzo apetycznie,a wyglada bajecznie:)
ewasng
Alita
Bahus
msewka
Dziękuję za ten i inne miłe komentarze.
wioletta_koziel
pocztylion2221
kasiular
msewka
Szkoda,że Ci nie smakowało.U mnie gościom i domownikom i owszem.Koleżanka nawet zrobiła je na własne imieniny.Smaków jest wiele i gusta są różne, ale trzeba szukać i próbować.Pozdrawiam!