msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Ciasto Mocca

  • 19
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 31

Dla smakoszy kawy i cappuccino ale nie tylko.Smakowało również dzieciom.

Ciasto Mocca

Składniki:

Ciasto Mocca

 

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jajka
  • 0,75 szklanki mąki pszennej+1 łyżka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 0,75 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki kakao

 

  • 1 opakowanie sernika na zimno Delecty +0,6 l mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (płaskie)
  • 10 płaskich łyżeczek cappuccino w proszku (ja użyłam śmietankowego, ale rumowe też powinno być dobre)
  • 10 dag suchego groszku ptysiowego
  • 1 czekolada gorzka
  • 5 dag masła
  • ok.8 dag płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Ciasto Mocca
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dosypywać cukier. Gdy wsypiemy cały cukier znów stopniowo dodajemy po 1 żółtku. Na koniec partiami wsypywać po troszku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyłożyć na dużą (25*40) blachę , wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 minut. Biszkopt ciemny robimy identycznie, na koniec dodajemy tylko kakao. Obydwa blaty biszkoptowe studzimy. Zagotować szklankę mleka i gorącym (ale nie wrzącym), zalać kawę rozpuszczalną i cappuccino. Dobrze wymieszać , ostudzić i wstawić do lodówki. Pozostałe mleko także schłodzić. Zimne płyny (łącznie 0,6 l ) zmiksować z sernikiem na zimno Delecty przez 3-4 minuty, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na spód blachy wyłożyć jasne ciasto, rozsmarować pół sernika, powciskać groszek ptysiowy, z odstępem co 5 cm. Przykryć resztą masy serowej i przykryć ciastem ciemnym.Lekko docisnąć, aby warstwy skleiły się z sernikiem i wstawić do lodówki. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić z masłem na małym ogniu.Gorącą wylać na ciasto i rozsmarować.Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni teflonowej i posypać ciasto. Schłodzić. Najlepiej przygotować dzień lub 2 dni wcześniej. Biszkopt będzie wilgotniejszy i ciasto smaczniejsze.