marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Super rogal z nadzieniem pikantnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Super rogal z nadzieniem pikantnym.

Super rogal z nadzieniem pikantnym

Składniki:

Super rogal z nadzieniem pikantnym

 

  • 300 g.mąki pszennej,
  • 10 dag.drożdży piekarskich,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy,
  • tacka pieczarek,
  • 2 średnie papryki kolorowe,
  • 1 cebula średnia,
  • 20 dag.tłuszczu roślinnego do smażenia,
  • 1 czuszka,
  • łyżka kopiasta startego żółtego sera,
  • po szczypcie różnych suszonych ziół,np.oregano,bazylia.

Sposób przygotowania:

Super rogal z nadzieniem pikantnym
Drożdże rozgnieść widelcem w misce z letnią wodą i łyżeczką cukru i odstawić na 15 min.Potem wsypać do miski przesianą mąkę,wlać ze trzy łyżki oleju lub oliwy i dodać dwie łyżeczki soli.Wyrabiać rękami i zagnieść.Nakryć miskę ściereczką i odstawić na 1,5 godz. w ciepłe miejsce,aby wyrosło.W tym czasie obrać cebulę,opłukać i posiekać,pieczarki oczyścić,opłukać,pokroić i obsmażyć na maśle,zsunąć na bok i zeszklić posiekaną cebulę.Czuszkę i papryki świeże umyć,pokroić w drobną kostkę i usunąć z nich nasiona z ogonkami,ser zetrzeć na tarce,a zioła posiekać lub rozetrzeć w dłoniach.Piekarnik nagrzać do 190 st.C,formę posmarować kapką oleju pędzelkiem silikonowym.Ciasto wyrośnięte rozwałkować na stolnicy,podsypać mąką pod spód i nakładać łyżką nadzienie,posypać startym serem i ziołami i zalepić ciasto w duży rogal.Piec nieco dłużej(40 min) niż pizzę.Po upieczeniu wyjąć i pokroić rogal na ukośne kawałki i spożywać.

Tagi:

sery zioła ser