Sposób przygotowania:
Supły cynamonoweETAP 1:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Przygotuj blaszkę i wyłóż papierem do pieczenia.
3. W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
4. Masło przełóż do rondelka i rozpuść a następnie zostaw do wystygnięcia.
ETAP 2:
5. Na stolnicy rozłóż arkusz ciasta.
ETAP 3:
6. Arkusz ciasta posmaruj roztopionym masłem i obsyp cukrem z cynamonem.
7. Przykryj kolejnym arkuszem ciasta, posmaruj masłem i obsyp cukrem.
8. Powtarzając czynność złóż 5 arkuszy ciasta.
9. Wierzchniego nie smaruj.
10. Żeby wszystko się skleiło przyłóż na wierzch mokrą ściereczkę lub nawilżony ręcznik papierowy.
ETAP 4:
11. Pokrój ciasto na paski ok 2cm szerokości.
ETAP 5:
12. Każdy pasek zwijaj w supeł, uważając by się nie porwał.
13. Tak przygotowane supły wyłóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 15 - 20 min.
14. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia a następnie posyp cukrem pudrem.
Uwaga: Czynności od pkt-u 5 do 14 powtórz z pozostałymi 5 arkuszami ciasta.
Smacznego!