AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Supły cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiące, słodkie i niezwykle pachnące cynamonem supły. Bardzo łatwe w wykonaniu. Świetnie nadają się z filiżanką herbaty lub kawy, ewentualnie lampką ulubionego wina.

Supły cynamonowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Supły cynamonowe

 

  • 50 g masła
  • 10 łyżeczek cynamonu
  • 20 łyżeczek drobnego, białego cukru
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • 250 g cienkiego ciasta na baklawę - filo (10 arkuszy)

Sposób przygotowania:

Supły cynamonowe

ETAP 1:

Supły cynamonowe
Cukier wymieszaj z cynamonem a masło rozpuść.

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

2. Przygotuj blaszkę i wyłóż papierem do pieczenia.

3. W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.

4. Masło przełóż do rondelka i rozpuść a następnie zostaw do wystygnięcia.

ETAP 2:

Supły cynamonowe
Ciasto podziel na 2 części po 5 arkuszy każda.

5. Na stolnicy rozłóż arkusz ciasta.

ETAP 3:

Supły cynamonowe
Każdy arkusz musi być posmarowany i obsypany, oprócz wierzcniego.

6. Arkusz ciasta posmaruj roztopionym masłem i obsyp cukrem z cynamonem.

7. Przykryj kolejnym arkuszem ciasta, posmaruj masłem i obsyp cukrem.

8. Powtarzając czynność złóż 5 arkuszy ciasta.

9. Wierzchniego nie smaruj.

10. Żeby wszystko się skleiło przyłóż na wierzch mokrą ściereczkę lub nawilżony ręcznik papierowy.

ETAP 4:

Supły cynamonowe
Ciasto jest dość delikatne, więc krój ostrym nożem.

11. Pokrój ciasto na paski ok 2cm szerokości.

ETAP 5:

Supły cynamonowe
Supły gotowe do pieczenia

12. Każdy pasek zwijaj w supeł, uważając by się nie porwał.

13. Tak przygotowane supły wyłóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 15 - 20 min.

14. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia a następnie posyp cukrem pudrem.

Uwaga: Czynności od pkt-u 5 do 14 powtórz z pozostałymi 5 arkuszami ciasta.

Smacznego!


Tagi:

ciastka deser