Sposób przygotowania:
Sernik na cynamonowych bułeczkachciasto do cynamonowych bułek:
Do miski wsypać suche drożdże i cukier, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać jajko, olej, sól i mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 20 x 30 cm.
nadzienie do cynamonowych bułek:
Masło rozpuścić, rozsmarować na rozwałkowanym cieście drożdżowym. Cukier wymieszać z cynamonem, równomiernie rozsypać po całej powierzchni. Zwinąć wzdłuż krótszego boku w rolkę, pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm.
Ułożyć jedne przy drugim na dnie tortownicy o średnicy 22 cm, lekko ugnieść, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 minut.
masa serowa:
Do miski wyłożyć ser, dodać budyń w proszku i całe jajka, krótko zmiksować. Wylać na drożdżowy spód, wyrównać.
cynamonowa polewa:
Do miękkiego masła dodać cukier i cynamon, wymieszać łyżeczką. Kłaść na wierzch sernika na całej jego powierzchni po ok. pół łyżeczki, delikatnie je wcisnąć ale tak by lekko wystawały ponad powierzchnię sera.
Piekarnik nagrzać do 180C, wstawić sernik, piec ok. 60 minut. Ostudzić.