Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Surówka podwójnie kapuściana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Taka surówka to doskonały dodatek do obiadu... Jest zdrowa, smaczna i nie wymaga dużego nakładu pracy:)

Surówka podwójnie kapuściana

Składniki:

Surówka podwójnie kapuściana

 

  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • sól do smaku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 garść kiszonej kapusty
  • 1,5 słodkiego jabłka
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Surówka podwójnie kapuściana

Etap 1

Surówka podwójnie kapuściana
Poszatkowana biała kapusta lekko ugnieciona z solą.

Białą kapustę poszatkować, przełożyć do miski, posolić, lekko ugnieść, żeby kapusta puściła sok, odłożyć na kilka minut.

Etap 2

Surówka podwójnie kapuściana
Kiszona kapusta kukurydza i cebula dodane do białej kapusty.

Kiszoną kapustę pokroić na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Kiszoną kapustę, cebulę i kukurydzę dodać do białej kapusty.

Etap 3

Surówka podwójnie kapuściana
Obrane i starte na tarce jabłko dodane do pozostałych składników.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez gniazda nasiennego), dodać do pozostałych składników.

Etap 4

Surówka podwójnie kapuściana
Majonez i pieprz dodane do składników surówki.

Do surówki dodać też trochę pieprzu i majonez.

Etap 5

Surówka podwójnie kapuściana

Wszystko dokładnie wymieszać, odłożyć na jeszcze kilka minut. Podawać jako dodatek do obiadu.