Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Kurczak na młodej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo fajna propozycja na obiad takie połączenia ma ciekawy smak ładnie prezentuje się na talerzu. Polecam.

Kurczak na młodej kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak na młodej kapuście

 

  • 1 młoda kapusta,
  • 2 cebule,
  • Podwójny filet z piersi kurczaka,
  • 50g żółtego sera,
  • 100g wędzonego boczku,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 200g śmietany kremówki,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżka mąki
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Ostra papryka,

Sposób przygotowania:

Kurczak na młodej kapuście
Cebulę obrać , posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę myjemy osuszamy i siekamy. Koperek posiekać. Boczek kroimy w kostkę.

Filety dzielimy na porcję i lekko rozbijamy przez worek. Oprószamy przyprawami.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy kapustę posypujemy koperkiem, następnie nakładamy cebulę i połowę boczku. Na to wszystko układamy plastry kurczaka które smarujemy majonezem.Kremówkę, ketchup i mąkę mieszamy razem i zalewamy zapiekankę posypujemy żółtym serem i resztą boczku.

Pieczemy ok 1 h w temp 180 stopni. Jeżeli góra zacznie się za bardzo przypiekać przykryć złotkiem.   
Kurczak na młodej kapuście.
Filety dzielimy na porcję i lekko rozbijamy przez worek. Oprószamy przyprawami.
Kurczak na młodej kapuście.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem , wykładamy kapustę posypujemy koperkiem , następnie nakładamy cebulę i połowę boczku.
Kurczak na młodej kapuście.
Na to wszystko układamy plastry kurczaka które smarujemy majonezem
Kurczak na młodej kapuście.
Kremówkę, ketchup i mąkę mieszamy razem i zalewamy zapiekankę posypujemy żółtym serem i resztą boczku.

Tagi:

kurczak danie