Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Roladki z pekinki z tuńczykiem i jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Roladki z kapusty pekińskiej z nadzieniem z ryżu, tuńczyka, gotowanych jajek, kukurydzy i majonezu... Smaczna propozycja na kolację lub jako przekąska:)

Roladki z pekinki z tuńczykiem i jajkami

Składniki:

Roladki z pekinki z tuńczykiem i jajkami

 

  • 15 dkg pieczarek
  • masło do smażenia
  • 1/2 cebuli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 150 g ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach (90 g)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • ok. 10 dużych liści kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Roladki z pekinki z tuńczykiem i jajkami

Etap 1

Roladki z pekinki z tuńczykiem i jajkami
Pokrojone w kostkę pieczarki usmażone z cebulką na maśle.

Pieczarki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać do niej pieczarki, usmażyć je, lekko doprawić solą i pieprzem, ostudzić.

Etap 2

Roladki z pekinki z tuńczykiem i jajkami
Ugotowany odcedzony ostudzony i wysypany z woreczka ryż.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka.

Etap 3

Roladki z pekinki z tuńczykiem i jajkami
Ryba kukurydza jajka i pieczarki dodane do ryżu.

Do ryżu dodać jajka, pieczarki, odsączoną rybę i kukurydzę. Dodać też majonez, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Etap 4

Roladki z pekinki z tuńczykiem i jajkami
Przygotowany farsz rozłożóny na liściach kapusty.

Z liści kapusty delikatnie ściąć zgrubiałą część (nie przedziurawić liści). Na każdy liść (na twardszą część) nałożyć po trochu przygotowanego farszu.

Etap 5

Roladki z pekinki z tuńczykiem i jajkami

Zwinąć ścisłe roladki, ułożyć je jedna obok drugiej łączeniem do dołu, odłożyć na ok. 2 godziny.

Etap 6

Roladki z pekinki z tuńczykiem i jajkami

Następnie roladki kroić na 3-4 części, układać na półmisku.


Tagi:

warzywa ryby