Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Surówka selerowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka selerowa: Utrzeć na tarce ze średnimi oczkami bulwę selera. W misce wymieszać 1/2 filiżanki ciepłej wody z octem ...

Surówka selerowa

Składniki:

Surówka selerowa

 

  • Duża bulwa selera
  • 2 łyżki octu winnego
  • spora marchew
  • duże winne jabłko
  • 2 łyżki rodzynków
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • mały pęczek koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • cukier puder
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Surówka selerowa
Utrzeć na tarce ze średnimi oczkami bulwę selera. W misce wymieszać 1/2 filiżanki ciepłej wody z octem i łyżeczką cukru pudru, zalać nią seler. Utrzeć na tarce marchewkę i jabłko. Odcedzić seler na sitku, przełożyć do salaterki i wymieszać z marchewką, jabłkiem, rodzynkami. Utrzeć sos z jogurtu, majonezu, szczypty soli i pieprzu. Wymieszać z koperkiem, zalać sałatkę, posypać orzechami. Zaraz podawać.



Tę surówkę szczególnie polecam do wołowiny.