olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Surówka szopska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna i bogata w wiele antyoksydantów i błonnik surówka idealnie komponująca się z prawie wszystkimi daniami :-)

Surówka szopska

Składniki:

Surówka szopska

 

  • 4 strąki świeżej czerwonej papryki
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • sól
  • troszkę pieprzu
  • cukier
  • kwasek cytrynowy/sok z cytryny
  • 4 łyżki z małym czubkiem ostrego, startego na tarce o małych oczkach sera żółtego

Sposób przygotowania:

Surówka szopska
Prawdziwą surówkę szopską przygotowuje się z dodatkiem sera solan. Jeśli jednak go nie mamy, możemy użyć sera żółtego lub zamrożonej i następnie startej bryndzy.
Warzywa umyć, paprykę wypestkować z gniazd nasiennych, cebulę obrać, umyć. Pomidory umyć, pokroić w plastry, paprykę w krążki, cebulkę w jak najcieńsze piórka. Ułożyć na przemian warzywa na czterech talerzach, posypując przyprawami na wierzchu obsypać suto startym serem żółtym.

Tagi:

sery ser