Sposób przygotowania:
Surówka szopska
Prawdziwą surówkę szopską przygotowuje się z dodatkiem sera solan. Jeśli jednak go nie mamy, możemy użyć sera żółtego lub zamrożonej i następnie startej bryndzy.
Warzywa umyć, paprykę wypestkować z gniazd nasiennych, cebulę obrać, umyć. Pomidory umyć, pokroić w plastry, paprykę w krążki, cebulkę w jak najcieńsze piórka. Ułożyć na przemian warzywa na czterech talerzach, posypując przyprawami na wierzchu obsypać suto startym serem żółtym.
Warzywa umyć, paprykę wypestkować z gniazd nasiennych, cebulę obrać, umyć. Pomidory umyć, pokroić w plastry, paprykę w krążki, cebulkę w jak najcieńsze piórka. Ułożyć na przemian warzywa na czterech talerzach, posypując przyprawami na wierzchu obsypać suto startym serem żółtym.