Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Surówka z cukinii i pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezonowa surówka polana zielonym sosem. Doskonała jako dodatek do dań obiadowych, na grilla i do kanapek.

Surówka z cukinii i pomidorów Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z cukinii i pomidorów

 

Sos

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 plaska łyżeczka musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pokrojonego cienkiego szczypiorku
  • 1 łyżka pokrojonych listków oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z cukinii i pomidorów
Młodą i świeżą cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić w cienkie plasterki.

Podobnie postąpić z pomidorami. Cienki szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

Podobnie postąpić z listkami świeżego oregano. Ząbki czosnku bardzo drobno pokroić.

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Polać pokrojoną cukinię i pomidory sosem.
Surówka z cukinii i pomidorów
Sos na bazie oliwy ze szcypiorkiem i świeżym oregano
Surówka z cukinii i pomidorów
Pokrojona cukinia i pomidory przygotowana do polania sosem

Tagi:

surówka