Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Surówka z czarnej rzepy i kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Surówka jest niezbędnym dodatkiem do dania z mięsem. Z czarnej rzepy i czerwonej kapusty z dodatkami to samo zdrowie.

Surówka z czarnej rzepy i kapusty

Składniki:

Surówka z czarnej rzepy i kapusty

 

  • 15-20 dag czerwonej kapusty
  • 0,5 szklanki selera marynowanego
  • 0,5 pora
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 czarna rzepa
  • 5-6 liści jarmużu
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki sosu winegret

Sposób przygotowania:

Surówka z czarnej rzepy i kapusty

ETAP 1:

Surówka z czarnej rzepy i kapusty
Posiekaną kapustę odcisnąć z powstałego soku.

Kapustę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tace jarzynowej o dużych oczkach. Wymieszać z solą, pozostawić na 10-15 minut, odcisnąć.

ETAP 2:

Surówka z czarnej rzepy i kapusty
Kapustę, por i seler razem połączyć w misce.

Seler wyłożyć na sito, osączyć, włożyć do miski, dodać pokrojony w cienkie pół krążki por i odciśniętą kapustę.

ETAP 3:

Surówka z czarnej rzepy i kapusty
Starte na tarce jabłko i rzepę połączyć z kapustą.

Jabłko i rzepę obrać, zetrzeć na grubej tarce, jabłko skropić sokiem z cytryny.

ETAP 4:

Surówka z czarnej rzepy i kapusty
Wszystkie przygotowane warzywa wymieszać z sosem winegret.

Jarmuż oczyścić z grubych łodyg, pokroić, przelać wrzącą wodą, osączyć. Połączyć z surówką, dodać sos winegret, doprawić do smaku, wymieszać.