edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Surówka z kalarepy i marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ponoć jedna kalarepka średniej wielkości pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Nawet jeśli nie jest to do końca prawdą, to i tak warto ją jeść, chociażby dlatego, że jest pyszna.

Surówka z kalarepy i marchewki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surówka z kalarepy i marchewki

 

Sposób przygotowania:

Surówka z kalarepy i marchewki
Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne.

Kalarepę i marchew obrać ze skóry, opłukać. Jabłko, kalarepę i marchew zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać olej i majonez, wymieszać.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sporą ilością soku z cytryny.

Przed podaniem można posypać posiekanym drobnym szczypiorem.
Surówka z kalarepy i marchewki
Składniki surówki przygotowane do dalszej obróbki.
Surówka z kalarepy i marchewki
Jabłko, kalarepę i marchew zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.